söndag, januari 27, 2008

En hög med velour

Mera tyger

Nya tyger från MMH barnkäder att sätta tänderna i. Eller saxen, för er som är mera traditionella. Det svartrandiga ska i alla fall bli ett par byxor. Och kanke en huvtröja om jag hittar något bra mönster.

Annars har skolan börjat. Var där på introduktion förra veckan och man kan säga att det var mycket information att ta in på en gång. Men bra. Nu börjar det. Eftersom jag ska läsa på helfart, så förväntar jag mig inte att hinna med så mycket annant än det och familjen. Det räcker så. Dyker det upp något här, mot all förmodan, så ser jag det som en bonus.

lördag, januari 19, 2008

torsdag, januari 17, 2008

Soff -upp

Goodmorning!

Sitter med en filt i soffan, med dagens första (och godaste) kaffe och surfar. A sitter bredvid med vällingen och kollar på "Elias den lilla räddningsbåten" eller vad det heter. Vi har det härligt!

Denna vecka har jag haft kontorstid hela veckan. Försäkringskassan, jobbet, gamla facket, nya facket, nya och gamla A-kassan, högskolan, csn, apoteket, försäkringskassan, vägverket, banken, arbetsförmedlingen, tandläkaren blablabla.

Usch.

Men nu är det fredag, och här skall snabbstädas och tvättas en maskin, sen ska vi bara njuta av helgen. Helger är väl absolut bäst i alla fall?

Lilla A på dagisparkeringen. (Första dagisdagen sedan i början av oktober):
"Tack snälla mamma för att du äntligen skjutsade hem mig till dagis igen"

Och nu har jag köpt på mig tyg till nästa lapptäcke. Alltså -är jag riktigt klok eller? Vi kan ju inte hålla på att bära ut alla sängar ur huset innnan jag har hunnit sy lapptäcken till dom. Nu har jag ju ett (snart färdigt) lapptäcke, men ingen säng som det passar till. Och sängen som vi bar in i stället, den är alldeles för bred för det täcket. Och då måste man ju helt enkelt göra ett nytt eller hur?

tisdag, januari 15, 2008

Spoooky?

Sista svängen i hemlishemlis, så lovade jag att blogga om paketet som jag skickade iväg. Eller i alla fall väskan jag sydde.

Vi bodde ju inte här hemma då , så jag har ju otroligt begränsat med material till vad det nu skulle bli. Jag beslutade mig för att sy två väskor. En till mig och en till min hemlis. Väskorna var klara och låg upplagda på strykbordet för att packas in / användas.

Dagen efter så skulle jag alltså slå in paketet och iväg till posten. Men det fanns bara en väska! En enda ynka liten väska låg det kvar på strykbrädan. Jag letade och kollade och letade, men ingenstans fanns väskan. Jag ringde till min man och frågade om han visste var väskan fanns, men han hade ingen aning. Jag ringde till min svärfar (som vi bodde hos) men fick samma svar där.

Väskan var helt borta. Kvar fanns bara 'min' väska, som jag hade sytt på namlapp på. Lite bråttom var det, så jag slog helt sonika in min lappade väska och skickade iväg paketet.

Senare samma dag hade jag sytt något med tvillingnål, gått iväg för att stryka och tillbaka till symaskinen igen. Då är båda trådarna trädda i en nål. Inte bara helt lite, som om trådarna fastnat ihop lite och följt med, utan helt och hållet trätt, med ett par decimeter tråd bakom nålen, och trådarna låg ett par cm ifrån varandra. Jag kollade sömmen som jag just sytt, men den var fin tvillingsöm. ???

När jag sedan skulle släcka för kvällen och gick in i rummet för att stänga av teven och så, så ligger det en röd väska där på bordet. Bredvid symaskinen. Den bara låg där.

Alltså; antingen har jag varit helt totalt förblindad och inte sett någonting, eller så skojar någon med mig. Fast ingen (make eller svärfar) har tagit på sig att de gömt väskan, och varför skulle de göra det? Paketet var ju redan ivägskickat, så jag var lite nervös om det skulle innehålla någon väska överhuvudtaget, men den kom fram och väskan var i. Fast hon fick ju egentligen fel väska :o)!
Man Made var det som fick mitt spökpaket.

Konstigt.

söndag, januari 13, 2008

Hufvudverk

X string quilt
Såhär ser det ut nu. Återstår en vit bård runt, sedan ska det ihop på något vis.
Lapptäcken ger mig huvudvärk, säger jag bara.

Live!
Och kläderna passade. Tur för henne, hade inte orkat göra nya :o)

Tänker på dig
Ett ljus kan man tända, och tänka på någon som ligger och väntar på änglarna. Eller vad det nu är som händer när man dör. Har hört någon gång att ett ljus kan hjälpa folk till himlen. Och det gör vi ikväll här i stugan.

Sov gott.

torsdag, januari 10, 2008

Overlocken

Goodmorning!

Tack ska ni ha för snälla kommentarer om kläderna i förra inlägget. Återstår att se vad hon tycker om dom idag. Kanske tom får en bild när kläderna används för en gång skull!

I går hämtade jag min overlock på posten. En Yamata. Aldrig hört talas om faktiskt. Men för nästan inga pengar alls på en känd auktionssajt nära dig, så kan man inte stå emot. Kan ju vara värt runt en femhundring för att få prova lite innan man tar fram spenderar-brackorna och köper en ordentlig.

Det lilla jag har hittat om märket när jag googlade är väl inte att skryta med, så jag inser ju att det är ingen Rolls Royce bland symaskinerna. Mer en gammal bajsbrun Saab 99 med rattväxel. Nä, det är för fränt. En snorgrön mazda-78 som man inte kan stänga dörrarna på när det är för kallt. Så är det.

Jag har inte riktigt fått till det ännu. Det gick väldigt bra att trä, och så, men sedan blev det lite värre. Jag skruvade och skruvade och provade, och stygnen hoppade och hoppade. Det verkar vara väldigt känsligt för tygets tjocklek. Ett tunnare trikåtyg och stygnen såg helt okej ut, men med ett tjockare velourtyg gick inte alls. Då såg det ut som om någon hade börjat sprätta bort en del av sömmen.

Några tips kanske? Någon?


Jag ska fortsätta undersökningen i kväll.


Nya tyger

Nya tyger. Gillar färgerna. Vi har ställt in en 105 cm säng i A's rum nu, och den sängen kan verkligen behöva ett överkast. Jag gillar mönstret på Scrap X quilten, men nu tänkte jag göra alla X likadana. Och använda mer genomtänkta (?) färger, så att kryssen blir lika från varje håll. Alltså så att det blir kryss från alla håll. (?)

Soon, very soon

I förrgår kväll satte jag mig och sydde en till kantremsa till det Blåa X-täcket. Men det fattas fortfarande ca en och en halv meter remsa, så jag får vackert sy en till. Sedan skall jag köpa mellanläggsvadd och baksida och montera ihop det. Bara.


Ha en bra fredag!

måndag, januari 07, 2008

Lördagkvällsfeber

Lördagkväll för tio år sedan:
På krogen

Lördagkväll för fem år sedan:
Hemma hos någon kompis på middag och drinkar

Lördagkväll för två år sedan:
Med bebis i soffan

I lördagskväll:
Nere i källaren. Han i garaget och hon vid symaskinen

Vendelas
Sytt till en liten tjej som är så söt så man går av på mitten. Söt som socker. Man får ont i ögonen av henne, helt enkelt.

E -slöjd's trikåer är härliga. Den rosa färgen är aningens för rosa, fast med brunt blir det helt okej. Mönster till tröja och byxor ur en Ottobre, minns ej vilken. Mössan på frihand, hoppas den passar. Den lär ju inte vara för liten i alla fall.

Randiga tyger är lite jobbiga att sy i. Det tenderar att bli snett på det ena eller det andra sättet. Men det hela fixade sig tillslut.

Jag längtar verkligen efter min overlock.

söndag, januari 06, 2008

Fönster mot vardagsrummet

Old Window

Två såna här fönster satt det i min morfars farstu när jag var liten. Han tog ut dom för det hela skulle moderniseras. Bågarna har sedan stått på vinden tills för fyra år sedan då jag och min man fick syn på dom. Vi höll precis på att renovera ett hus och satte in dessa bågar som ett fönster på vår uteplats.

När vi sedan sålde huset, kunde jag ju bara inte lämna bågarna kvar. Maken fick vackert montera lös bågarna och in med andra. Nu ska det bli ett väggskåp är det tänkt. Det blir lite stort och så, men vad gör väl det? Skåp och förvaring kan man aldrig få för lite av.

lördag, januari 05, 2008

Bort med julen

Gnome and angel gang
Hela gänget. Nu får dom flytta ner i källaren till nästa år.

Gnome 2

Gnome 1

Fabrics
Svårt att få till färgerna. Det är den hära hallonröda velouren jag har tjatat om. Den stämmer precis in med ränderna i det randiga. Men inte just på den hära bilden dårå....

En tröja
Tröjan som skulle vara till de röda byxorna. Tröjan är bara ca tre storlekar för stor, och byxorna passar nu. Jag får helt enkelt göra ett par till byxor, i tre storlekar större, och slå in i present och ge henne när hon fyller femton. Eller när hon nu behagar växa i det. Nu fattas det bara lite tryckknappar. Och det kan försena det hela med ungefär ett par år. I hate tryckknappar, faktiskt. Sällan jag får till det. I hate mitt tangentbord också. Helst L-knappen. Den är bara för mycket, alltså.

torsdag, januari 03, 2008

Inlägg nr 101

Gokväll i stugan.

Minns ni tyget jag fick i senaste hemlispaketet? Det röda, mjuka, fina med beige och vita cirklar på? Ja just det.

Hemliga tyger

I dag har jag gjort två mössor och ett pannband av det. Ett mjukt pannband, med insytt fleecefoder kan vara bra att ha när nordanvinden viner i knutarna. Skööönt. Att det blev två mössor var lite av en överraskning. Årets första -Hur har jag tänkt?, liksom. Jag stod där med en mössa som var väldigt lååååång, så jag klippte itu tyget, och det blev två. Mössorna är liksom dubbelt sydda, så ni förstår ju själva att förvirringen var total där borta vid strykbordet.

Pannband å mössa

Vinter är väldigt bra på ett sätt, och det är, att har man inte lust att kamma sig en dag när man ska handla, så kan man helt enkelt dra ner en mössa över frajsen.

Idag har jag och lilla A klätt av julgranen och hivat ut den genom dörren. Snacka om barr.

-Min julgran är väldigt död, sa A med dramatik i rösten.

Mamman bara skrattade rått och såg sig om efter fler träd att amputera med sekatören. (-Varför vill jag alltid kalla sekatören för spinnaker? Jag menar jag seglar ju inte ens)

Godnatt för idag.

tisdag, januari 01, 2008

Slut

Glöggen är urdrucken, chokladen uppäten, ljusen urbrunna och julstämmningen som bortblåst. Som alltid efter nyårsafton längtar jag till en helt vanlig dag igen. Vill inte ha några röda tomtar, eller stämningsfulla ljusstakar i fönstren mera. Bort med allt. Ska hålla mig tills efter trettonhelgen i alla fall. Skulle så gärna vilja ha nya gardiner i köket, så det ska jag kolla in i helgen tänkte jag.

Overlocken som jag skulle få köpa visade sig vara omöjlig att få till. Min kusin, som jag ser som expert på området, har kollat och vridit på alla knappar men inte fått till det. Jag ska åka och hämta den idag, och lämna tillbaka den til hon som ville sälja den. Om hon lämnar in den på service och fixar till den först, får hon den säkert såld.
Jag ska köpa en ny. Inte just nu, men i år ska det ske. 2008 skall bli året då Doris köpte en overlockmaskin!

Prinsesskjolar
Prinsesskjolarna blev bra. Stora men bra. De kan troligen leka prinsessor med samma kjolar tills de blir tretton-fjorton år. Om det är en bra sak vet jag inte. Någon bild med flickorna i kjolarna finns inte. Om ni inte redan visste det, så är det omöjligt att få tre flickor i åldrarna ett till treochetthalvt att stå still på samma bild. Det innebär att minst två av dem ska gråta, och det tyckte jag var onödigt.

Den perfekta röda velouren visade sig vara av total kanonkvalite! Jag sydde ett par byxor till A i går och är helnöjd! Åh, vilken kvalitét! Samma som min turkosa från rosa huset. Tät och kortårig, stretchig men ändå stum.

Liksom.

Inget foto ännu, tänkte nämligen få till en tröja i samma tyg först. Vill så gärna ha ett bra mönster på en collegetröja med blixtlås. Finns hur många som helst i Ottobre, men alla med huva, och det vill jag inte ha. Finns en snygg i den senaste numret, men det är från 110cl, och det blir för stort. Ska kolla om det kanske går att modifiera lite kanske. Man vet aldrig.