söndag, maj 17, 2009

Farmor




Jag saknar min farmor. Saknar. Hon gick ur tiden en sen novembernatt i sitt hem, omgiven av sin barnaskara. Farmor var nittiofem när hon dog, hade levt med samme man sedan tjugoårsåldern, fött och uppfostrat nio barn, på samma gång som hon hade ett litet jordbruk med några kor och en häst.På vintrarna jobbade hon som matlagerska i skogen och äldsta barnen fick sköta ruljangsen hemmavid. Farfar jobbade också i skogen eller som grovis.

Farmor fick ett rikt liv. Många barnbarn och jag vet inte hur många barnbarnsbarn, till och med barnbarns barnbarn hann hon få. Alla till lika stor glädje. En son rycktes ifrån hene alldeles för tidigt, och två av hennes barnbarn fick sjukdomar som de inte överlevde.

På senare år hade hon lite svårt att hålla reda på oss, så man fick ibland heta både Signe, Kerstin och Inga, men vad kan man begära? På slutet, när sjukdomen hade henne i sina klor, så blev förvirringen ibland rörande. Tex så ringde hon till min faster och viskade att det låg en okänd yngling och sov på hennes kökssoffa. Han var till och med stilig. Det visade sig vara hennes äldste son, min farbror som är 73 år.

Hennes hem delas upp i nio högar, huset ska säljas och jag undrar vem som nu ska vårda alla hennes vivor, pioner, rosor och förgätmigej?

Hon fattas mig.

onsdag, maj 13, 2009

Växtkraft

När vi handlar på ICA så hör jag helt plötsligt ett hysteriskt fnitter bakom fruktdisken. Jag känner igen fnittret och går mot det för att se vad som händer. Där bakom sitter A och håller ett äpple alldeles framför ansiktet och jag undrar vad hon gör.


"Åh mamma, vet du att det killas jättemycket när man stoppar upp dom här äppelpinnarna i näsan."


(Hur många äppelpinnar har stoppats upp? Hur många äpplen måste vi köpa?)