lördag, september 29, 2007

I varmt minne bevarad...

Min dator är död. Den dödförklarades på fredagskvällen av en nära vän och släkting. En ersättare är redan beställd och under tiden snål-lånar jag grannens.

Vad ska jag göra nu, när jag inte kan surfa?

Jag kan ju alltid dra åt vissa kantband.

Vi hörs!

torsdag, september 27, 2007

Sjörövar Fabbe

Jolly Roger dress

En sjörövarklänning åt sjörövar-Jenny. Lite stor ännu, men hon växer väl. Om hon nu får den, jag kanske ger bort den. Älskar kvaliten på detta tyg. Riktigt ordentligt tjock och mjuk som sammet.

Newbie

En liten byxa till en nyfödd liten tjej. Hoppas den passar. Mönster från Baby Coll, lite modifierat. Jag sydde in benen ganska skapligtr ca sex centimeter på varje. Och tog en decimeter mudd, så hon har lite att växa i. Men byxan ser väldigt vid ut upptill, runt bröstet. Hoppas den sitter bra. Men hur gör man med kanktbandet. Det är muddväv. Varför blir den så krullig? Ska jag dra i mudden mer, eller? Alltså sträcka den lite mera, för nu sträcker jag nästan inget...

Men påminn mig om att jag inte har några tryckknappar, och att jag inte fattar hur man syr knapphål med min nya maskin, plus att jag egentligen hatar att sy fast kantband. Påminn mig om det. Nu måste jag verkligen operera min laptop. Kan inte bli sämre. Vi (kanske) hörs!

måndag, september 24, 2007

Hemlisfrågorna

Vilka färger gillar du?
De flesta färger. Har liiite svårt för klatchiga, starka färger, men oftast beror det ju på hur man matchar.

Har du barn? Hur gammalt/gamla? Kön?

En tjej på 3 år, med storlek 86-92 i kläder. En liten, långsmal modell :o)

Pojk och flickfärger eller unisex?
Både och. Samma svar som första frågan.

Retro eller inte?
Samma här. Gärna retro, men det ska vara rätt retro. Jag är lite svår ;o)

Vilka tyger syr du helst i?
Gäller det barnkläder är det velour,trikå eller fleece. Annars är jag allätare.

Är det några tyger du absolut inte gillar?
Neeeej. Inte vad jag kan komma på. Ska jag säga något, får det bli gamla 70-tals gardinkappor.

Syr du helst till barn eller vuxna?
Kläder till barn. Annars blandar jag.

Syr du helst kläder/inredning/lapptäcke/övrigt?
Jag är allätare. Lapptäcken, väskor, inredning (kuddar, gardiner, XXXXX)

Syr du helst utifrån ett färdigt mönster, beskrivning eller egenkonstruerat?Kläder oftast enligt mönster. Jag brukar oftast börja enligt mönster, sedan tråkar jag ur och gör som jag vill.

Köper du Ottobre, eller någon annan mönster/pysseltidning?Ottobre barn numren köper jag oftast. Ingen annan stadig, endast om jag ramlar över någon på loppis eller så.

Hur länge har du sytt? Anser du dig vara nybörjare, avancerad eller mittemellan?Jag är mittemellan. Jag har alltid sytt, med varierande resultat.

Favoritgodis?
Geisha, kokosprickar, mörk choklad.

Musiksmak?
Äldre hårdrock, ... allätare även här. Är urdålig på att köpa nya skivor och hänga med och så....

Har du någon form för allergi? Livsmedel/djur/material?
Lite kliande avknappar och bälten och så, troligen nickel.

Annan hobby?
Pyssel överhuvudtaget. INtresserad är jag, men det är ju sällan man tar sig tid. Gillar att göra egna kort, scrapbooking, decoupage, pärlor etc. etc.

Samlar du på något?

Nja. Allt. :o)
Änglar, kanske. Matsilver.

Villa eller lägenhet?
Villa. Och trädgård.

Kaffe eller te?
Nescafé med massor av mjölk. Men te går också bra.

Retro eller modernt? (samma sak just nu, kanske)
Ja, det är frågan. Båda.

Vintage/Romantiskt?
Ja, jag gillar vintage stilen, lite shabby chic...

Nytt eller doredo?
Både och.

Plast eller naturmaterial?
Naturmaterial.

Pastell eller färgglatt?
Milda pasteller är aldrig fel, men inte färgglatt heller, allt beror på matchningen :O)

Syr du med vanlig maskin eller har du även overlockmaskin?
Har en ny Bernina med 40 sömmar och ett alfabet. Bernina Activa 240? Lite osäker på benämningen. En overlock, eller coverlock står på önskelistan, men det finns inte riktigt pengar till det nu.

Nu kör vi!!!

Hemlishemlis

Känsliga quiltare varnas

Soon, very soon

Har man inte 'varit så noga' från början, så är det liksom kört sedan. Det blir inte kant ikant. Men det gööööör inget. Det blir ett täcke, gjort av mig, av min mormors förkläden i alla fall.

X

Nu återstår endast (?) ett par meter kantremsa till, ett beslut angående vit bård runt eller ej, och vadd, baksida och ihopsyning. Blir det före jul, så skall jag jubla mig in på det nya året.

söndag, september 23, 2007

Vid dammen

Dammen

Tidigt i morse tog maken sig i kragen och drog till skogs. Något han velat länge, men det har alltid kommit något emellan.
Härhemma struntade vi i allt, ringde tre gulliga kompisar, packade matsäcken och drog till skogs, vi med.

Slogbod

Vid slogboden intill dammen fikade vi och kastade lite kottar. Vi samlade enris och tallris till blomlådorna och plockade fint blåbärsris. En underbar höstmorgon med sol och frisk, hög himmel. Verkligen mitt väder. Lagom tills vi kom hem började det blåsa och mulna på. Och där stod maken med korv och stekt potatis till lunch, vilken kille!!

Okej. Nu vill jag ha förslag på vad swapen skall heta.
Kommentera eller maila till dorisdaisyatspray.se

fredag, september 21, 2007

Troll

The 70's show
Fyndat på tradera. Helt ny frotté. Mjukt och skönt, verkar vara kanonkvalité. Kanske en morgonrock eller en bebishandduk. Den blåa färgen var dock mera turkos på bilden men man kan ju inte få allt...

Till små släktingar
Två vetetroll fick flytta hem till två små söta släktingar idag. Dom har flyttat (släktingarna) till ett nytt ställe, och på det nya stället hade dom kakelugn i varje rum, vedspis i köket och trägolv i alla rum och pärlspont alt. råspont på väggarna. Snacka om att jag blev lite avundsjuk. Men som sagt, man kan ju inte få allt.

Rumpan bak
Värm i micro, tillsammans med ett glas vatten, på full effekt cirka en och en halv minut. Sen har man en lagom varm sängkompis.
Ansiktena och svansen är broderat med lingarn, kvar efter min morfars syster som var sömmerska.


För er som är intresserade av en sk. swap, läs inlägget nedan! Tänkte köra igång till veckan.

torsdag, september 20, 2007

Swap

Intresserad av en swap?

Om vi blir ett gäng syintresserade, så kan vi byta grejer med varandra.
Man kan ha olika teman, allt efter säsong, eller nytt/gammalt, färger, material, hur vi vill.

Intresserade maila till
dorisdaisyatspray.se

Kom gärna med förslag. Vore jättekul, tycker jag.

onsdag, september 19, 2007

Porslin

Tack så mycket för hjälpen!!Det blir som ni tycker. Vilket också jag tycker. Jag är bara för velig för att ta ett beslut själv.

Väx upp, liksom!!

Jag är en sucker för märkesporslin. Inte vilket som helst, utan bara vissa sorter, som jag liksom snöar in totalt på. Just nu är det finskt porslin som absolut måste inhandlas, så fort vi är i närheten. (Ja, inte i närheten av finland, utan i närheten av en affär) Jamenar -Arabia, Hackman, Marimekko -behöver jag säga mera?

Arabia. Do I need to say more? Vad är det finnar och design? Jag menar tyg, glas, porslin -allt lika vackert. Idag föll jag för 2 koppar från Arabias KoKo, färgen heter Aqua.
Kaj Franck's servis Teema är för mig perfektion. Så vacker och stilren. Funktionell framför allt. Jag tänker gärna mer praktiskt, än estetiskt, men gillar om det är både och... De stora tallrikarna har vi till vardagsporslin och jag älskar dom. En stor skål, som ofta används som både salladsskål och gratängform och karott tillhör också en av skatterna i mina skåp. Otroligt användbar och snygg!
Två mumin muggar köpte jag, i olika färger. Min dotters tremänningar ska ha barnkalas på fredag, och då tyckte jag dessa passade bra. Jag har själv fyra stycken, planerar att köpa minst två till. Det är från Kai Franck's Teema.


Jag har lyckats samla på mig en komplett uppsättning av Rörstrands Diné. Hittade tyvärr ingen bra bild, men den är ju exakt som blå blom, fast utan blå blom! Alldeles agom krusidullig, men ändå stilren. Tyvärr så slutades den tillverkas i december 2006, så nu återstår auktioner och loppis...

Jag gillar att duka fint, och ha vänner på middag. Trerätters med hela balunsen. En hobby! Därför har jag också samlat på mig tillräkligt många bestick av Franska Liljan. Även kallad Gammelfransk. Också vacker och lagom sirlig. Jag gillar Olga jättemycket också, men de besticken har min svärmor, så dem kan jag njuta av där :o)

Gense
Arabia

tisdag, september 18, 2007

Hur ska jag göra?

Doris from the block

Lapptäcket som behöver bli lite längre.

Som det mäter nu är det ca 150 x 120. (Ej ihopsytt, krymper ytterligare centimeter alltså)Det räcker bra på bredden, eftersom det är tänkt som ett överkast på en nittio-säng. Det kommer att bli en 'ram' av något tyg i ytterkant, ca en decimeter åt varje håll. Täcket behöver växa ett par decimeter på längden.

Jag kan inte bestämma mig för om jag skall göra tre till block, eller sy in remsor mellan blocken.

Mmmm summerfabrics


Det enklast är att sy dit remsor, men då växer ju även täcket på bredden, och det behövs inte. Och att bara sy remsor på längden, kommer nog att se dumt ut.

Det krångligaste är att göra tre block till och förlänga hela täcket, men det kommer att ta lite tid.

Och vad gör det egentligen, för vem har bråttom?

Vad tycker ni? Vad ska jag ta mig till?

Hösten är här nu

Japp. Så var man snart runierad igen då. Har preis skickat iväg en beställning till Stoff och Stil. Jag vill inte veta hur mycket pengar det blev.

Men jag kan säga, att här skall sys prinsesskjolar i julklapp till alla småflickor i kungariket.

Snart, mycket snart kommer det en ny bebis. Inte i vår familj, men en nära vän. Jag står i startgroparna för att sy nåt litet, så fort jag vet vilken färg. De flesta nyföddhetskläderna är så neutrala och tråkiga. Begie, ljusgrå, vita....

Idag ska jag ägna mig åt mitt lapptäcke, som sannerligen inte har fått mycket uppmärksamhet på ett tag.

Joråsatte....

söndag, september 16, 2007

Snö

I helgen har jag hunnit både städa, leka, gå på dockteater, tjejmiddag och sy!! Snacka om toppenhelg, men så är jag ganska trött nu.

Baby bibs

Några UFO'n har äntligen fått liv. Två par byxor, fyra haklappar och en, typ, kalikå-mask, som desvärre redan är trasig! Har även hunnit beställa tyg från både Jonic och nya, glittriga namnband. Blå och blå blev det nu istället för rosa och röd. Jag har ju rosa lappar kvar, men jag tänkte att det kanske inte passar alla gånger med rosa.

Mysplysch byxor

En mössa

Mössorna blev tillslut ganska bra. Lite i minsta laget, men man kan ju sälja dem billigt. Det är inget jag ger bort, så nöjd är jag inte ;o).

Första snön har fallit idag. Mitt på dagen snöade det riktigt ordentligt!

Nu ska vi göra pizza på hönökaka och kolla på "Se upp för dårarna".

fredag, september 14, 2007

Presentkort å sånt

Väskorna och mössorna är levererade. Hon verkade förtjust, så jag hoppas hon säljer klabbet. Hon fick ett par grejer själv, och till sina små gulliga, och vi beslutade att byta grejer med varann... Hon gör så fina smycken, förstår ni. Mmmmm. Lovely.

Själv har jag vunnit ett presentkort på presenttorget. Men vad ska jag välja? Vad ska jag ta? Hur ska jag göra? Jag måste nog sälja presentkortet, för jag kan inte bestämma mig...

Idag ska jag göra en massa saker som jag måste få gjort. Maken har jobbat natt i en vecka nu, och på lördag åker han bort och blir borta en vecka. Vi ligger efter i hushållsarbetet, kan man lungt säga, så nu måste vi komma ikapp och förbi, så jag slipper vada i blöjor coh blomskräp och sura disktrasor nästa vecka. Bara att kavla upp ärmarna och börja vifta med piskan!

:o)

Sedan ska jag lägga mig på soffan med Stoff och stils tre nya kataloger. Och bara njuuuta.

tisdag, september 11, 2007

Blöjblöj

Diaper Wiaper

Ska åka till min kusse i morgon. Hon har beställt en väska, så jag tar med alla jag har så får hon välja. Hon ska få en sån hära blöjförvaring också. Sen får hon sälja resten, om hon tror det är möjligt. Annars kan hon elda med det eller något. Skickar med ett par luvor också....

Luvorna

Luvor

Såhär blev luvorna tillslut. Det här är de större modellerna. De fem som blev lite mindre, blev ju helkonstiga och ligger och väntar på att jag ska avgöra deras framtid. Om dom har någon vill säga. Det har jag inte heller bestämt ännu.

Jag gillar verkligen den här modellen på mössor. Liknande modell som baraglad's mössor. Hur enkla som helst att göra (ja, bara man mäter ordentligt) och sitter otroligt bra på huvudet. Absolut bäst blir stretchigt tyg, typ viskos eller tunn jersey.

Nu ska jag ta och rycka upp mig. Känner en förkylning på ingående, så jag ska städa ihop lite, och sätta mig vid maskinen. Vi ska träffa två små älskade sötingar om ett par dagar, och jag har lovat deras morsa en blöjväska. Och så får det bli.

måndag, september 10, 2007

Tilda

Rolig bok

Tildas hus har jag också, men ingen bild


När jag var i Stockholm passade jag på att besöka Panduros butik. Men, som alltid när man är där och har pengar, så hittade jag inget....

Näpp. Jag behöver inget, vill inte ha nåt, och kan inte begripa vad jag skulle in på den affären för.
Jag tvingade mig själv att köpa lite hudtyg och hårgarn. Jag har varit sugen länge på att göra någon ängel eller tomte. Och nu har jag alltså då hudtyg och hår. Men ingen inspiration. Jag vill inte. Ingen lust.

Vad är det med mig?

söndag, september 09, 2007

Tjött

Efter tre dagar i Stockholm är jag nu totalt slut som människa. Det enda jag vill och kan, är att stirra på en och samma fläck i flera minuter, eller sluta ögonen och snarka ljudligt.

Det är de enda aktiviteterna jag är kapabel till i dessa tider.

Men nu är jag tvungan att göra något som håller mig vaken, för maken har gått och lagt sig. Han skall jobba natt i veckan, och då behöver mjan ju vara utvilad. Det är ju faktiskt så att det underlättar att jobba natt om man sovit lite innan.

Ska läsa på lite om Madeleniefallet. Det är ju (förlåtmej) tamejfanförjävligt, på ren svenska.

Kan det verkligen vara sant att det finns föräldrar, som dessutom arbetar som läkare, och samtidigt tycker att det är okej att mata sina barn med lugnande, så att de får äta ifred på restaurangen?? Är det sant?


Skjut dom. Tvillingarna kan bo här.

onsdag, september 05, 2007

Tröst

Mårbacka

Tröstade mig efter mösschocken med en hederlig gammal ommöblering. Klockan var nio på kvällen och jag bar omkring på kökssoffor och byråer. Men det blev störtbra. Fattar inte varför vi har bott som vi bott, när vi kunde bo såhär...

Jag anar att det blev så mycket gjort, tack vare att jag inte hade datorn på. Hädanefter ska datorn vara avstängd, förutom en timme på morgonen och en timme på kvällen.

Alltså, för ofta ofta sitter jag framför datorn och surfar runt på alla kreativa, pyssliga bloggar, eller snöar in på flickr, och sitter och söker efter det mesta konstiga, fina, roliga, gulliga, hemska... Och tänker att en sån ska jag göra, en sån ska jag virka, en sån ska jag sy, sådääär ska jag göra, men gör jag det? Näpp.

För jag fastnar med foten i en potta och kan inte komma loss.


Snart ska jag till Stockholm, snart ska jag till Stockholm, snart ska jag till Stockholm....

tisdag, september 04, 2007

Massa mössor, trodde jag

Väska
Another bag...den har en syster också.

Å maj gadd, vad kul det kan vara ibland. Och ibland hatar jag allt. Igår satt jag och sydde mössor på löpande band, himla bra gick det och jag var såååå smaaaart, gjorde allt i rätt ordning och så, bytte nålar och sömmar och undertråd och hade mig.

Flyyyyt.Planering, liksom.

Och sen,när endast en söm är kvar på alla mössor, så upptäcker jag att de är HELT FEL!! Alldeles för kort i modellen. Fast jag mätte så himla noga. Jag bara släppte allt och gick därifrån. Så nu ligger det tio mössor därnere och skäms.

Trösta mej lite, som A säger.

måndag, september 03, 2007

Tyll och Silver

The princess has left the buliding

The princess has left the building.


Det blev till slut en prinsesskjol. Det kommer att bli fler, kan jag berätta. En lite större modell att ha till kompisar, och perfekta 'tackförlånetpresenter' till vänner som lånat ut kläder och andra barngrejer.

A's kommentar när hon såg vad jag höll på med: Åh mamma! Underbaaaar!

I sann Askungen-anda :o)

Second hand fabric

Ett tyg jag fyndade på loppis. Precis lagom retro för min del. Jag har fortfarande liiite svårt för vissa sjuttiotalsmönster. För att inte tala om färgkombinationera. Rys. Men vissa saker är så snygga så jag svimmar och andra är så fula så man gnisslar tänder. Så är det ju med det mesta.

I helgen väntar Den Kungliga Huvudstaden. Mässa och shopping och mysiga stunder med mina bästa vänner väntar. Vi är fyra pers som ska åka, och bo hos en femte. Vi har hållit i hop sedan vi var mer eller mindre små, så vi brukar ha så kul när vi träffas alla. Och nu var det lääänge sedan, eftersom vi alla är i barn och hus och familj-åldern, och man tenderar att hamna i otakt med varandra, så händer det inte lika ofta längre. Men i helgen ska det bli!